Blog


Wat is orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire geneeskunde, ook wel orthomoleculaire therapie is een alternatieve behandelwijze. De basis is dat gebruikgemaakt wordt van zogenoemde optimale concentraties voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht of gezond. Moleculair is het bijvoeglijk naamwoord van molecuul.

Een aanvullend idee van de orthomoleculaire geneeskunde is dat er verschil gemaakt kan worden tussen lichaamseigen stoffen, die het lichaam “ondersteunen” en het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren versus lichaamsvreemde stoffen, die een afweerreactie van het lichaam zouden oproepen. Orthomoleculaire therapeuten streven naar zogenoemde “optimale” concentraties voedingsstoffen in het lichaam, die men probeert te bereiken met doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uitkomen. De consensus in de medische wereld is dat het nut van hoge doseringen vitaminen en mineralen onvoldoende is aangetoond.